Groepenkast samenstellen: hoe moet dat?
Hoe moet je een groepenkast samenstellen? Aan de hand van een aantal simpele stappen is het goed mogelijk om dit zelf voor elkaar te krijgen. Mits je ze maar op de juiste manier volt. Zo is het belangrijk om te beginnen bij de aansluiting. Heb je te maken met 1-fase of 3-fase aansluitingen? En hoe zit dat in de toekomst? Aan de hand daarvan kan je de juiste materialen bij elkaar zoeken en beginnen met het samenstellen.
Het juiste aantal groepen
Een groepenkast opbouwen betekent wel dat je vooruit moet zien. Dat geldt niet alleen voor de 1-fase of 3-fase aansluiting. Ook is het belangrijk om vooruit te kijken naar het aantal groepen dat je nu en in de toekomst nodig hebt. Dit is nodig omdat je zo wel goed kan berekenen hoe groot je energiebehoefte is en wat de kast allemaal aan moet kunnen. Dit hangt ook af van wat je er allemaal op aansluit en wat er nog bij komt.
Maak het passend
Wanneer je de groepenkast daadwerkelijk gaat bouwen, is het ook zaak om op te letten hoeveel ruimte je precies beschikbaar hebt. Je kijkt bijvoorbeeld hoeveel ruimte er in de meterkast is. Groepenkasten hebben wel standaardafmetingen van 40 bij 22 centimeter. Daarmee kan je dus rekenen. Zo weet je in ieder geval zeker dat alles past en dat je er veilig mee kunt werken wanneer het eenmaal klaar is en alles erop is aangesloten in huis.
Let op de details
Het is tot slot van belang om goed op de details te letten. Het is bijvoorbeeld van belang om een hoofdschakelaar aan te sluiten. Dit is een verplichting. Kijk ook naar een goede beltransformator. Om alles naar behoren te laten werken, maar ook om zeker te zijn van de veiligheid, is het van belang dat al deze zaken goed op orde zijn. Dat zijn de details die het verschil maken. Alle reden om dus extra aandacht te hebben voor deze zaken. Wilt u zeker weten dat het plaatsen van de groepenkast op de juiste manier gebeurd? Schakel dan een ervaren elektricien in die het voor u kan plaatsen.